2011-10-04 12:48:23• hírek • Póti Orsolya

Még megvalósulhat a régi terv

A Szatmári Római Katolikus Püspökség tulajdonában lévő Zárda épületében hosszú évekig a Szatmárnémeti Református Gimnázium működött, majd a Művészeti Líceum költözött ide és egy évet a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai és tanárai is átvészeltek itt egy évet. Az épület tulajdonosai idővel megvalósíthatják a régi tervet: öregotthonná alakíthatják a jelenleg még üresen álló ingatlant.

2010 őszétől kezdve jelentős felújítási munkálatok mentek végbe a Zárda épületében, ugyanis a Németi felőli részen komoly statikai és tetőszerkezeti problémákat tapasztaltak, és a másik szárny is konzerválásra szorult. Közel egy év alatt sikeresen megjavították a tetőszerkezetet, és a belső munkálatok mellett a teljes villamoshálózatot is felújították, azonban ahhoz, hogy az épületnek a jövőben valamilyen funkciója legyen komoly befektetésre lenne szükség - mondta el Dr. Schupler Tibor plébános, a szatmári egyházmegye gazdasági igazgatója a Szatmár.ro-nak

A Zárda épületből néhány hete átköltözött a Kölcsey Ferenc Főgimnázium a Szatmári Római Katolikus Püspökség tulajdonában lévő egy másik ingatlanba, a püspöki konviktusba, így a Zárda egy ideig üresen áll. Azonban nem sokáig, ugyanis a mellette működő Ioan Slavici Kollégiumban  felújítási munkálatok zajlanak és egy ideig használhatatlanná válik az épület. A Római Katolikus Püspökség ezért egy évre a román líceum rendelkezésére bocsájtja a Zárda épületet, de közben azt is felmérik, hogy a jövőben, milyen befektetési lehetőségek nyílnak.

„Mielőtt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igényelte az épületet, tervben volt egy öregotthon kialakítása, de nem érkezett erre pályázati kiírás és más úton igen költséges lett volna ennek megvalósítása. A tervről azonban még nem mondunk le, ugyanis fontos lenne egy végleges funkciót találni az épületnek, és egy öregotthonra is szüksége lenne a városnak. Addig, amíg nem találunk támogatást és megfelelő partnert erre, rendelkezésükre bocsájtjuk azoknak, akik igénylik az épületet." - nyilatkozta Schupler.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: